Mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami
Dzisiaj propozycja na inny sposób podania mięsa mielonego niż tylko kotlety mielone, które może już się Wam znudziły i przejadły.
Mięso mielone doprawiłam ziołami i aromatycznymi przyprawami oraz dodatkowo koncentratem pomidorowym, czosnkiem i cebulą.
Ułożyłam warstwowo w kokilkach, przekładając każdą warstwę innym gatunkiem sera.
Zapiekanki nie tylko pysznie smakują, ale też ładnie się prezentują, więc z powodzeniem możecie podać je niespodziewanym gościom, bo danie przygotowuje się w 5 minut plus zapiekanie około 25 minut.
Składniki na mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami:
- ok. 650 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 kulka mozzarelli
- starty żółty ser
- ser brie lub camembert
- opcjonalnie ser z niebieską pleśnią
- olej do smarowania kokilek
- nieco tartej bułki do obsypania kokilek
Jak przygotować mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami:
Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Kokilki delikatnie smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą.
Na dno kokilek wykładamy warstwę mięsa, na to ser brie (camembert) i jeśli lubicie nieco sera z niebieską pleśnią, wykładamy kolejną warstwę mięsa, starty żółty ser i następną warstwę mięsa. Każdą warstwę mięsa dokładnie dociskamy, aby nie było pustych miejsc.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180-200°C.
Gdy mięso zacznie rumienić się z wierzchu układamy po plastrze sera mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści i lekko zapiecze.
Podajemy, np. z pieczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze lub z surówkami.
Przybieramy świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze