Mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami

Dzisiaj propozycja na inny sposób podania mięsa mielonego niż tylko kotlety mielone, które może już się Wam znudziły i przejadły.

Mięso mielone doprawiłam ziołami i aromatycznymi przyprawami oraz dodatkowo koncentratem pomidorowym, czosnkiem i cebulą.

Ułożyłam warstwowo w kokilkach, przekładając każdą warstwę innym gatunkiem sera.

Zapiekanki nie tylko pysznie smakują, ale też ładnie się prezentują, więc z powodzeniem możecie podać je niespodziewanym gościom, bo danie przygotowuje się w 5 minut plus zapiekanie około 25 minut.


Składniki na mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami:

  • ok. 650 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 kulka mozzarelli
  • starty żółty ser
  • ser brie lub camembert
  • opcjonalnie ser z niebieską pleśnią
  • olej do smarowania kokilek
  • nieco tartej bułki do obsypania kokilek 


Jak przygotować mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami:

Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy.

Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

Kokilki delikatnie smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą.

Na dno kokilek wykładamy warstwę mięsa, na to ser brie (camembert) i jeśli lubicie nieco sera z niebieską pleśnią, wykładamy kolejną warstwę mięsa, starty żółty ser i następną warstwę mięsa. Każdą warstwę mięsa dokładnie dociskamy,  aby nie było pustych miejsc. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180-200°C.

Gdy mięso zacznie rumienić się z wierzchu układamy po plastrze sera mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści i lekko zapiecze.

Podajemy, np. z pieczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze lub z surówkami.

Przybieramy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy