Mazurek kajmakowy


Naszła mnie ochota na przygotowanie tradycyjnego mazurka wielkanocnego – mazurka kajmakowego, który przygotowałam od podstaw, bo to jeden z ulubionych w mojej rodzinie. I choć jest bardzo słodki to znika jako pierwszy ze świątecznego stołu.

Przepis i przygotowanie ciasta jest bardzo proste, choć przygotowanie kajmaku zajmuje nieco czasu, ale warto go poświecić, bo efekt jest przesmaczny.


Składniki na mazurek kajmakowy:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki (2 szkl.)
  • 50 g cukru pudru (1/2 szkl.)
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany

masa kajmakowa:

  • 500 ml tłustego mleka (2 szkl.)
  • 2 szkl. cukru
  • 50-100 g masła

do dekoracji:

  • płatki migdałów
  • owoce suszone 
  • lub na co macie tylko ochotę (przeróżne orzechy, owoce kandyzowane)


Jak przygotować mazurek kajmakowy:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło, śmietanę i jajko.

Zagniatamy szybko ciasto, a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy prostokąt.

Z odciętych kawałków wykrawamy paski, które posłużą nam na zrobienie ozdobnego rantu.

Ja skręciłam dwa paski i ułożyłam na cieście.

Brzegi ciasta lekko smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą by paski się przykleiły.

Wycięłam także ozdobne listki, które po upieczeniu posłużą jako dekoracja wierzchu mazurka.

Spód ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę kajmakową.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier.

Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił.

Masę gotujemy ok. 1,5-2 godzin aż zgęstnieje i stanie się karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się.

Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. 

Gotową masą kajmakową smarujemy ciasto i dekorujemy według własnej woli.

Mazurka odstawiamy by masa kajmakowa zastygła.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy