Jajka faszerowane tapenadą
Jajka faszerowane tapenadą z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i kaparów.
Bardzo szybka i smaczna propozycja jaj faszerowanych na stół wielkanocny i nie tylko.
Składniki na jajka faszerowane tapenadą:
- 4-6 jajek
- 4 suszone pomidory w oliwie
- 4-5 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka kaparów z zalewy
- 2 łyżeczki majonezu
- szczypta płatków chili
- 2-3 listki świeżej bazylii
- czarny pieprz świeżo mielony
- szczypta soli morskiej
Jak przygotować jajka faszerowane tapenadą:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), studzimy, obieramy i przekrawamy na pół wzdłuż, a ze środków wyjmujemy żółtka.
Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki, kapary i listki bazylii, całość miksujemy na masę.
Dodajemy żółtka oraz majonez.
Ponownie miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili. Farszem wypełniamy połówki białek.
Całość możemy udekorować płatkami chili lub rzeżuchą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze