Owsiany koktajl bananowo-jagodowy

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, który niestety nie zapowiada żadnych symptomów, aby nadeszła.

Na poprawienie humoru i przywołanie wiosny zrobiłam pyszny, lekki i pożywany koktajl na bazie płatków owsianych, jagód i banana, doskonały na lekkie śniadanie lub na deser.

W zamrażarce zostało mi trochę jagód mrożonych i jeszcze jeden słoiczek jagód pasteryzowanych z cukrem, więc urozmaicam sobie śniadania tymi skarbami lata.

Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl. 


Składniki na owsiany koktajl bananowo-jagodowy:

  • 2-3 łyżki jagód (mrożonych lub pasteryzowanych, a w sezonie świeżych)
  • 1 banan
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku


Jak przygotować owsiany koktajl bananowo-jagodowy :

Jeśli używacie jagód mrożonych należy je wcześniej odmrozić.

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą do wysokości płatków i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.

Następnie do blendera przekładamy płatki owsiane, dodajemy banana, jagody, mleko i całość miksujemy na gładki koktajl.

Jeśli używacie mrożonych lub świeżych jagód dosłodźcie koktajl do smaku miodem.

Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy