Owsiany koktajl bananowo-jagodowy
Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, który niestety nie zapowiada żadnych symptomów, aby nadeszła.
Na poprawienie humoru i przywołanie wiosny zrobiłam pyszny, lekki i pożywany koktajl na bazie płatków owsianych, jagód i banana, doskonały na lekkie śniadanie lub na deser.
W zamrażarce zostało mi trochę jagód mrożonych i jeszcze jeden słoiczek jagód pasteryzowanych z cukrem, więc urozmaicam sobie śniadania tymi skarbami lata.
Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl.
Składniki na owsiany koktajl bananowo-jagodowy:
- 2-3 łyżki jagód (mrożonych lub pasteryzowanych, a w sezonie świeżych)
- 1 banan
- 3/4 szkl. mleka
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1-2 łyżeczki miodu do smaku
Jak przygotować owsiany koktajl bananowo-jagodowy :
Jeśli używacie jagód mrożonych należy je wcześniej odmrozić.
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą do wysokości płatków i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
Następnie do blendera przekładamy płatki owsiane, dodajemy banana, jagody, mleko i całość miksujemy na gładki koktajl.
Jeśli używacie mrożonych lub świeżych jagód dosłodźcie koktajl do smaku miodem.
Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze