Naleśniki z serem
Dzisiaj przepis na klasyczne naleśniki z nadzieniem z twarogu (białego sera) z dodatkiem wanilii.
Naleśniki takie podawało się w moim rodzinnym domu – robiła je tak moja prababcia, babcia i moja mama, ja także takie robię.
Prosta, przepyszna klasyka.
Składniki na naleśniki z serem:
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 400 g twarogu półtłustego
- 1 surowe żółtko
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru
- 1 cukier waniliowy lub 2-3 łyżeczki domowego (przepis) lub ziarenka z połowy laski wanilii
Jak przygotować naleśniki z serem:
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię.
Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, aby nie obsychały.
Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i rozcieramy.
Nadzienie można zmiksować, np. w malakserze, uzyskując delikatną, gładką strukturę.
Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy.
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze