Mistrzowie makaronu

Jak zapewne wiecie jestem wielbicielką książek kulinarnych i makaronu, który uwielbiam szczerą miłością, zresztą mój syn też to odziedziczył po mnie, najprostszy makaron, np. smażony wystarczy, aby go uszczęśliwić.

Dzisiaj chciałam Wam pokazać książkę o makaronach, po którą warto sięgnąć “Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto” Marc Vetri i David Joachim.

To wspaniale wydana książka z mnóstwem pięknych zdjęć makaronu i innych apetycznych kluchów, a idąc słowami Jamiego Olivera “…to prawdziwa biblia makaronu, dodatkowo cudownie napisana. Każdy powinien ją mieć na półce w swojej kuchni”. Sam restaurator Jamie nazywa autora jednym z największych mistrzów makaronu na tej planecie.

Marc Vetri w książce dzieli się swoim ogromnym, wieloletnim doświadczeniem, radami, technikami wytwarzania makaronu w domowym zaciszu.

W bogato ilustrowanej książce znajdziemy ponad trzydzieści technik wyrabiania różnego rodzaju i typów ciasta, w tym makaronów smakowych. Dodatkowo każda z technik jest opisana zdjęciami “krok po kroku”, co ułatwia ich wykonanie w domowej kuchni. Dowiemy się z niej jak formować makarony tradycyjne i w nowatorskich formach, zarówno ręcznie jak przy użyciu maszynki do makaronu.

“Mistrzowie makaronu…” to książka nie tylko o makaronach, ale także o tym, w jaki sposób wyczarować najdelikatniejsze gnocchi czy idealne risotto. W podręczniku autor dzieli się ponad stu przepisami potraw.

W książce znajdziemy także sporo porad na temat gotowania idealnego makaronu, jego przechowywania, przygotowania i przechowywania potraw, rodzajów i zastosowania mąk, które determinują konsystencję makaronu.

Po lekturze książki nauczymy się w jaki sposób przygotować i wykrawać kluski ręcznie lub przy pomocy maszyny, np. podstawowy makaron jajeczny, makaron smakowy, makaron wytłaczany, suszony, ravioli czy ciasto na cannelloni.

Nauczymy się także w jaki sposób przygotować najlepsze sosy i w jaki sposób dobrać je do danego rodzaju klusków, a także czym faszerować makarony i kilku sposobów na pieczone dania z makaronu.

Marc Verti w tej bogatej książce dzieli się także swoimi przeżyciami, odkryciami i włoskimi podróżami, fachowymi poradami oraz zawodowymi sztuczkami, z których warto skorzystać!

Wydawnictwo Znak, Kraków 2021, 271 stron, twarda oprawa.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy