Mistrzowie makaronu
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-1_optimized.jpg)
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-1_optimized.jpg)
Jak zapewne wiecie jestem wielbicielką książek kulinarnych i makaronu, który uwielbiam szczerą miłością, zresztą mój syn też to odziedziczył po mnie, najprostszy makaron, np. smażony wystarczy, aby go uszczęśliwić.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać książkę o makaronach, po którą warto sięgnąć “Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto” Marc Vetri i David Joachim.
To wspaniale wydana książka z mnóstwem pięknych zdjęć makaronu i innych apetycznych kluchów, a idąc słowami Jamiego Olivera “…to prawdziwa biblia makaronu, dodatkowo cudownie napisana. Każdy powinien ją mieć na półce w swojej kuchni”. Sam restaurator Jamie nazywa autora jednym z największych mistrzów makaronu na tej planecie.
Marc Vetri w książce dzieli się swoim ogromnym, wieloletnim doświadczeniem, radami, technikami wytwarzania makaronu w domowym zaciszu.
W bogato ilustrowanej książce znajdziemy ponad trzydzieści technik wyrabiania różnego rodzaju i typów ciasta, w tym makaronów smakowych. Dodatkowo każda z technik jest opisana zdjęciami “krok po kroku”, co ułatwia ich wykonanie w domowej kuchni. Dowiemy się z niej jak formować makarony tradycyjne i w nowatorskich formach, zarówno ręcznie jak przy użyciu maszynki do makaronu.
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-2_optimized.jpg)
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-3_optimized.jpg)
“Mistrzowie makaronu…” to książka nie tylko o makaronach, ale także o tym, w jaki sposób wyczarować najdelikatniejsze gnocchi czy idealne risotto. W podręczniku autor dzieli się ponad stu przepisami potraw.
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-5_optimized.jpg)
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-10_optimized.jpg)
W książce znajdziemy także sporo porad na temat gotowania idealnego makaronu, jego przechowywania, przygotowania i przechowywania potraw, rodzajów i zastosowania mąk, które determinują konsystencję makaronu.
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-4_optimized.jpg)
Po lekturze książki nauczymy się w jaki sposób przygotować i wykrawać kluski ręcznie lub przy pomocy maszyny, np. podstawowy makaron jajeczny, makaron smakowy, makaron wytłaczany, suszony, ravioli czy ciasto na cannelloni.
Nauczymy się także w jaki sposób przygotować najlepsze sosy i w jaki sposób dobrać je do danego rodzaju klusków, a także czym faszerować makarony i kilku sposobów na pieczone dania z makaronu.
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-6_optimized.jpg)
Marc Verti w tej bogatej książce dzieli się także swoimi przeżyciami, odkryciami i włoskimi podróżami, fachowymi poradami oraz zawodowymi sztuczkami, z których warto skorzystać!
Wydawnictwo Znak, Kraków 2021, 271 stron, twarda oprawa.
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-9_optimized.jpg)
![](https://kuchnianaobcasach.atthost24.pl/wp-content/uploads/2021/04/mistrzowie-makaronu-7_optimized.jpg)
Udostępnij na:
Komentarze