Zupa botwinkowa
Zapraszam na kolejną wiosenną zupę.
Botwinka – klasyka polskiej kuchni.
U mnie w domu rodzinnym przygotowuje się ją bez ziemniaków, ale za to ziemniaki podajemy osobno – ugotowane i podsmażone.
Jeśli chcecie ziemniaki możecie dodać do środka zupy po ugotowaniu bulionu z warzyw.
Składniki na zupę botwinkową:
- 2 pęczki botwiny z buraczkami (jeśli botwina jest bez buraczków potrzebujemy dodatkowo 2 małe buraki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałeczek selera
- 1/2 pęczka koperku
- 3/4 szkl. gęstej śmietany 12%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek – opcjonalnie
Jak przygotować zupę botwinkową:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy.
Zalewamy ok. 2-2,5 l wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu bulion warzywny.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pokrojone drobno buraczki z botwinki i gotujemy kilka minut.
Teraz możemy dodać drobno pokrojone listki botwinki.
Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny (dzięki temu nie stracimy pięknego czerwonego koloru).
Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem i wlewamy do zupy. Zagotowujemy.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru i ewentualnie sokiem z cytryny (octem) do smaku.
Dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z jajkiem i ewentualnie szczypiorkiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze