Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką


Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką to propozycja na zdrowy i smaczny deser, podwieczorek czy przekąskę, którą można zabrać na piknik czy do pracy.

Uwielbiam muffiny, bo są bardzo proste do przygotowania, szybkie i zawsze wychodzą.

Dzisiejsza wersja jest bardzo zdrowa i smaczna, z dodatkiem kaszy jaglanej i czerwonych porzeczek.

Jeżeli chcecie, aby były w jeszcze zdrowszej wersji użyjcie, tak jak ja, mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru.

Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką wychodzą wilgotne, umiarkowanie słodkie z kwaskowatym posmakiem porzeczek.

Pychaaa!


Składniki na muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką (14 sztuk):

  • 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2/3 szkl. erytrytolu lub cukru trzcinowego
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder do posypania – użyłam zmielonego erytrytolu


Jak przygotować muffiny z kaszą jaglana i czerwoną porzeczką:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kaszę.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jajka, ekstrakt waniliowy, olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy.

Dodajemy umyte i obrane z gałązek porzeczki, ponownie krótko mieszamy.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Ostudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 159 kcal (1 sztuka)
białka (B): 4,2 g
tłuszcze (T): 8,6 g
węglowodany (W): 16,0 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy