Sałatka śledziowa warstwowa
Sałatka śledziowa często pojawia się na świątecznym stole.
Można przygotować ją na wiele sposobów, z różnymi dodatkami, czasami z bardzo zaskakującymi.
Na blogu znajdziecie sałatkę śledziową z czerwoną fasolą czy bardziej zaskakującą sałatkę śledziową z selerem, ananasem i orzechami.
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka warstwowa, która prezentuje się bardzo odświętnie i jest przepyszna.
Jest bardzo szybka w przygotowaniu, z kilku prostych i łatwo dostępnych produktów.
Do sałatki wykorzystałam buraki pieczone, które polecam, a które mają niesamowity wyrazisty, pełny smak i kolor, ale oczywiście można skorzystać z buraków gotowanych. Buraki gotowane mają niestety mniej składników odżywczych i witamin od pieczonych, ale jak najbardziej się nadają i sałatka wyjdzie równie smaczna.
Dodatkowo wykorzystałam groszek konserwowy, jabłko, ogórki kiszone i starty ser żółty, który stanowi ostatnią warstwę przypominającą pierzynkę.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę śledziową warstwową:
- 4 płaty śledziowe solone a’la matjas
- 1 duże jabłko (200 g)
- 3 spore ogórki kiszone (200 g)
- 2 średnie buraki pieczone lub ugotowane (300 g)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 200 g sera żółtego, np. gouda
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki
dodatkowo:
Jak przygotować sałatkę śledziową warstwową:
Przygotowujemy zalewę do śledzi wg tego przepisu, a następnie śledzie moczymy w zalewie przez ok. dobę.
Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy w kostkę.
Upieczone buraki kroimy w kostkę.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, ogórki kiszone również kroimy w kostkę.
Wszystkie wyżej wymienione składniki powinny być pokrojone w mniej więcej tej samej wielkości kostkę.
Groszek odcedzamy z zalewy.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy z musztardą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Śledzie łączymy z jabłkiem, kiszonymi ogórkami oraz sosem majonezowym.
Wykładamy na dno szklanej miski.
Na warstwę śledziową wykładamy pokrojone buraki, następnie odcedzony groszek i na koniec starty ser żółty.
Sałatkę przybieramy natką pietruszki.
Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 145 kcal (100 g)
białka (B): 6,6 g
tłuszcze (T): 10,2 g
węglowodany (W): 6,3 g błonnik (F): 1,89 g
******
Udostępnij na:
Komentarze