Murzynek z gruszkami

Murzynek to ulubione ciasto mojego męża i syna, więc chcąc czy nie, często piekę.

Staram się jednak zawsze pokombinować i zawsze urozmaicam go, a to dodając zdrowszej mąki, orzechy, wiórki kokosowe czy amarantusa ekspandowanego.

Dzisiaj zapraszam na pysznego murzynka z gruszkami.

Smaczny,  wilgotny i z owocami sezonowymi – naszymi pysznymi, polskimi gruszkami.

Składniki na murzynka z gruszkami:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis tutaj, ewentualnie olejku waniliowego


Jak przygotować murzynka z gruszkami:

Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 

Pół szklanki polewy odstawiamy do dekoracji, resztę studzimy.

Do ostudzonej polewy dodajemy całe jajka i miksujemy.

Następnie dodajemy mleko i ekstrakt/olejek waniliowy i ponownie miksujemy.

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, miksujemy do całkowitego połączenia składników na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy na blaszkę (wym. górny 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne – fajnie sprawdza się łyżka do robienia kulek z melona.

Gruszki nacinamy,  uważając aby nie nakroić ich do końca.

Układamy na cieście nacięciami do góry.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu całkowicie studzimy, a następnie dekorujemy polewą czekoladową,  którą wcześniej odłożyliśmy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Mini papryczki faszerowane pastą twarogową

12-01-2021 

Schab po sztygarsku

10-01-2021 

Ciasto balowe

06-01-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy