Murzynek ze śliwkami i amarantusem

Zapraszam na małe co nieco do niedzielnej kawusi.

Dzisiaj przygotowałam ulubione ciasto mojego syna i męża – murzynka w nieco innej odsłonie.

Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, udekorowałam śliwkami, posypałam amarantusem i polałam fantazyjnie polewą czekoladową.

Wyszło naprawdę przepysznie!

Polecam!


Składniki na murzynka ze śliwkami i amarantusem:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. cukru (ja użyłam nieco więcej jak 1 szkl.)
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 
  • kilka kropli ekstraktu/olejku migdałowego 


Jak przygotować murzynka ze śliwkami i amarantusem:

Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 

Pół szklanki polewy odstawiamy do dekoracji, resztę studzimy.

Do wystudzonej polewy dodajemy całe jajka i miksujemy.

Następnie dodajemy mleko i ekstrakt/olejek migdałowy i ponownie miksujemy.

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, miksujemy do całkowitego połączenia składników na wolnych obrotach.

Ciasto wylewamy na blaszkę (wym. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu, całość posypujemy amarantusem.

Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy odłożoną wcześniej polewą czekoladową.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy