Murzynek ze śliwkami i amarantusem
Zapraszam na małe co nieco do niedzielnej kawusi.
Dzisiaj przygotowałam ulubione ciasto mojego syna i męża – murzynka w nieco innej odsłonie.
Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, udekorowałam śliwkami, posypałam amarantusem i polałam fantazyjnie polewą czekoladową.
Wyszło naprawdę przepysznie!
Polecam!
Składniki na murzynka ze śliwkami i amarantusem:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szkl. cukru (ja użyłam nieco więcej jak 1 szkl.)
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- kilka kropli ekstraktu/olejku migdałowego
Jak przygotować murzynka ze śliwkami i amarantusem:
Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pół szklanki polewy odstawiamy do dekoracji, resztę studzimy.
Do wystudzonej polewy dodajemy całe jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mleko i ekstrakt/olejek migdałowy i ponownie miksujemy.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, miksujemy do całkowitego połączenia składników na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę (wym. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu, całość posypujemy amarantusem.
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy odłożoną wcześniej polewą czekoladową.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze