Pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym
Na blogu znajdziecie sporo propozycji na wykorzystanie mięsa mielonego, w tym na pulpety czy klopsy.
Dzisiaj przygotowałam pulpety gotowane w sosie śmietanowo-musztardowym.
Pamiętam, że moja mama przygotowywała kiedyś podobny sos musztardowy, z gładką musztardą, np. sarepską czy stołową do jajek gotowanych na twardo czy kiełbasy. Bardzo smakował mi ten sos, więc idąc podobnym tropem przygotowałam bardzo smaczny sos z francuską musztardą z całymi ziarnami gorczycy.
Te urocze małe kropeczki bardzo apetycznie prezentują się w daniu.
Muszę Wam powiedzieć, że ten sos przygotowuję co jakiś czas dla rodziny, bo moi chłopcy bardzo lubią go, szczególnie w towarzystwie pulpetów, dlatego też od razu przygotowuję ich z kilograma mięsa.
Zatem zapraszam po przepis smaczny i prosty!
Składniki na pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:
pulpety:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki (można wykorzystać także mięso mieszane lub drobiowe)
- 1 kajzerka lub 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka do obtoczenia pulpetów
sos śmietanowo-musztardowy:
- woda spod gotowania pulpetów – ok. 1 l
- 300 g kwaśnej śmietany 12-18% lub jogurtu naturalnego 2%
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 2 szczypty oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki i/lub koperek
Jak przygotować pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:
Kajzerkę namaczamy w wodzie.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę (lub zamiennie wsypujemy suchą bułkę tartą), jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.
Mięso dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy w dłoniach pulpety, które delikatnie obtaczamy w mące.
W dużym rondlu/garnku nastawiamy wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim – ok. 1 l.
Na gotującą się wodę wrzucamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Śmietanę lub jogurt rozrabiamy z mąką i wlewamy nieco wywaru spod gotowania pulpetów, aby zahartować śmietanę; całość wlewamy z powrotem go sosu, mieszamy. (pulpety można wyjąć przed przygotowaniem sosu).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła oraz resztę przypraw.
Gotujemy przez około 10 minut.
Podajemy z zieleniną.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze