Papryka faszerowana kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo

Moja rodzina bardzo lubi faszerowane warzywa i starając się urozmaicić jadłospis wychodzę na przeciw oczekiwaniom.

Przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jaglaną z uwagi na jej właściwości rozgrzewające, bo pogoda się popsuła i nagle zrobiło się zimno.

By podkręcić smak dodałam hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo oraz łagodny w smaku groszek i mnóstwo ziół.

Danie wyszło bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i naprawdę przesmaczne!

Składniki na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo:

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 3/4 szkl. groszku konserwowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo:

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, można ją ugotować dzień wcześniej.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.

Dodajemy chorizo i przesmażamy około 1 minuty.

Dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek, zioła i przyprawiamy do smaku solą.

Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne w taki sposób, aby nie uszkodzić ogonka, myjemy i osuszamy.

Oczyszczone połówki papryki faszerujemy przygotowanym farszem.

Układamy na blaszce wyłożonej folią, blaszkę przykrywamy z góry kolejnym kawałkiem folii (w ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wysuszeniu kaszy) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.

Pieczemy przez około 40 minut, aż papryka zmięknie.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Risotto z burakami

11-04-2013 

Gulasz wieprzowy

10-04-2013 

Zielona pasta z awokado

09-04-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy