Papryka faszerowana kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo
Moja rodzina bardzo lubi faszerowane warzywa i starając się urozmaicić jadłospis wychodzę na przeciw oczekiwaniom.
Przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jaglaną z uwagi na jej właściwości rozgrzewające, bo pogoda się popsuła i nagle zrobiło się zimno.
By podkręcić smak dodałam hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo oraz łagodny w smaku groszek i mnóstwo ziół.
Danie wyszło bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i naprawdę przesmaczne!
Składniki na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo:
- 4 kolorowe papryki
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3/4 szkl. groszku konserwowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, można ją ugotować dzień wcześniej.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Dodajemy chorizo i przesmażamy około 1 minuty.
Dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek, zioła i przyprawiamy do smaku solą.
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne w taki sposób, aby nie uszkodzić ogonka, myjemy i osuszamy.
Oczyszczone połówki papryki faszerujemy przygotowanym farszem.
Układamy na blaszce wyłożonej folią, blaszkę przykrywamy z góry kolejnym kawałkiem folii (w ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wysuszeniu kaszy) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Pieczemy przez około 40 minut, aż papryka zmięknie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze