Naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami
Naleśniki to jedno z dań mojego dzieciństwa, zawsze chętnie się je jadło, zarówno z dżemem jak i z serem – zawsze smakowały najlepiej na świecie!
Dzisiaj naleśniki na mące orkiszowej jasnej z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami, które są lekko kwaskowate, dzięki czemu naleśniki mają zrównoważony smak i przełamują słodycz brzoskwiń.
Chętni na przepis? To zapraszam!
Składniki na naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami:
ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szkl. mleka (u mnie 1,5%)
- 1,5 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli himalajskiej
nadzienie twarogowe:
- 400 g twarogu typu krajanka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 połówki brzoskwiń z syropu
- 2 łyżki suszonych czereśni Helio
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami:
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Mleko wraz z wodą gazowaną, jajkami, szczyptą soli i przesianej mąki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.
Ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszych naleśników.
Twaróg rozgniatamy widelcem z dodatkiem jogurtu i cukru waniliowego; można także delikatnie zmiksować, jeśli lubimy bardziej gładką konsystencję.
Dodajemy drobno pokrojone brzoskwinie, które także możemy częściowo zmiksować wraz z twarogiem lub pognieść widelcem.
Suszone czereśnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do twarożku.
Finalnie nadzienie dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
Odstane ciasto naleśnikowe nalewamy porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego – najlepiej posmarować patelnię pędzelkiem.
Smażymy naleśniki z obu stron, a po usmażeniu układamy na talerzu jeden na drugim – będą elastyczne i ładnie się zwijały.
Usmażone placki naleśnikowe smarujemy twarożkiem brzoskwiniowym i dowolnie składamy.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Helio Natura.
Udostępnij na:
Komentarze