Surówka z jarmużem
U mnie surówki to “must have” każdego obiadu. No, może jedynie w sytuacji obiadu na słodko. W 90 % moje surówki powstają spontanicznie, ze składników zastanych w domu, z resztek warzyw i owoców, z tego co się nawinie.
Dzisiejsza surówka z jarmużem także powstała z resztek warzyw, ćwiartki kapusty, kawałeczka pora, z resztek, już niekoniecznie pierwszej świeżości dwóch odmian jarmużu, który otrzymałam od koleżanki z pracy, a ma go całe połacie; do tego powstał szybki sos na bazie skyru, musztardy i soku z cytryny.
Szybko, prosto i smacznie – tak jak lubię i do tego w stylu zero waste!
Składniki na surówkę z jarmużem:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/3 białej części pora
- garść jarmużu
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1/2 opakowania skyru (jogurtu typu islandzkiego) lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować surówkę z jarmużem:
Skyr/jogurt mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Białą kapustę i jarmuż siekamy, dokładnie umytego pora kroimy w półplasterki, jabłko i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki – przekładamy do dużej miski.
Dodajemy wcześniej przygotowany sos jogurtowy i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze