Placki owsiane bananowo-kakaowe
Dla mnie placki to potrawa, którą można jeść w sumie o każdej porze dnia, idealnie wpasowują się w poranne śniadanie, drugie śniadanie, mniejszy obiad i kolację lub jako deser, przekąska.
Idealnie sprawdzają się jako danie na tzw. wynos do lunch boxów, do pracy czy szkoły.
Fajnie jest też zabrać je na piknik czy wycieczkę.
A co najważniejsze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na placki owsiane bananowo-kakaowe (4 porcje):
- 100 g płatków owsianych górskich
- 2 banany (240 g)
- 2 jajka “M”
- 20 g (2 łyżki) kakao ciemnego
- 15 g (1 łyżka) oleju kokosowego nierafinowanego (pachnie kokosem)
- 200 ml dowolnego mleka (u mnie mleko krowie 1,5%)
- 20 g odżywki białkowej (u mnie ISO Whey Zero solony karmel) – opcjonalnie, można pominąć
Jak przygotować placki owsiane bananowo-kakaowe:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanej suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 308 kcal (1 porcja)
białka (B): 20,8 g
tłuszcze (T): 9,8 g
węglowodany (W): 32,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze