Naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami

Naleśniki to jedno z dań mojego dzieciństwa, zawsze chętnie się je jadło, zarówno z dżemem jak i z serem – zawsze smakowały najlepiej na świecie!

Dzisiaj naleśniki na mące orkiszowej jasnej z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami, które są lekko kwaskowate, dzięki czemu naleśniki mają zrównoważony smak i przełamują słodycz brzoskwiń.

Chętni na przepis? To zapraszam!


Składniki na naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami:
ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szkl. mleka (u mnie 1,5%)
  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 szkl. mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli himalajskiej

nadzienie twarogowe:

  • 400 g twarogu typu krajanka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu
  • 2 łyżki suszonych czereśni Helio
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 

dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia


Jak przygotować naleśniki z twarożkiem brzoskwiniowym i suszonymi czereśniami:

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.

Mleko wraz z wodą gazowaną, jajkami, szczyptą soli i przesianej mąki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.

Ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszych naleśników.

Twaróg rozgniatamy widelcem z dodatkiem jogurtu i cukru waniliowego; można także delikatnie zmiksować, jeśli lubimy bardziej gładką konsystencję.

Dodajemy drobno pokrojone brzoskwinie, które także możemy częściowo zmiksować wraz z twarogiem lub pognieść widelcem. 

Suszone czereśnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do twarożku.

Finalnie nadzienie dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

Odstane ciasto naleśnikowe nalewamy porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego – najlepiej posmarować patelnię pędzelkiem.

Smażymy naleśniki z obu stron, a po usmażeniu układamy na talerzu jeden na drugim – będą elastyczne i ładnie się zwijały.

Usmażone placki naleśnikowe smarujemy twarożkiem brzoskwiniowym i dowolnie składamy. 

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Helio Natura.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy