Omlet na słodko ze skyrem i bananem

Omlety to moje ulubione śniadania.

Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować omlet najprostszy, w wersji podstawowej.

Dzisiaj na śniadanie przygotowałam omlet w wersji na słodko z dodatkiem skyru, z bananem, cynamonem i masłem orzechowym.


Składniki na omlet na słodko ze skyrem i bananem:

  • 3 jajka “M”
  • szczypta soli himalajskiej
  • 50 g skyru – jogurt typu islandzkiego
  • 1 nieduży banan – ok. 80 g po obraniu
  • cynamon cejloński
  • 5 g masła orzechowego 100 % naturalnego – bez soli, cukru i oleju palmowego


Jak przygotować omlet na słodko ze skyrem i bananem:

Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy widelcem przez około 1 minutę, wtłaczając powietrze, aby był puszysty.

Wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i przykrywamy pokrywką.

Smażymy na niewielkim ogniu aż omlet się zetnie z wierzchu, a następnie przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez chwilę.

Usmażony omlet zsuwamy na talerz.

Połowę omletu smarujemy skyrem, układamy plasterki banana i posypujemy cynamonem.

Omlet składamy na pół i polewamy masłem orzechowym.

Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 374 kcal
białka (B): 29,0 g
tłuszcze (T): 19,1 g
węglowodany (W): 22,4 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy