Schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie
Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na soczysty schab.
Idealny na wielkanocny stół.
Możemy podać jako sztukę mięsa na ciepło lub na zimno jako przystawka czy wędlina do kanapek.
Składniki na schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie:
Do moździerza wsypujemy goździki, rozmaryn, kolendrę, pieprz, sól i całość ucieramy.
Do utartej mieszkanki przypraw dodajemy olej i mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie cały schab.
Mięso wkładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni z każdej strony na dużym ogniu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykrywką przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu mięso należy odstawić na 10 minut, aby odpoczęło i zachowało soki, a dopiero po tym czasie pokroić, w przeciwnym razie z mięsa wypłyną soki i będzie suche.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze