Owsiany koktajl bananowo-jagodowy

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, który niestety nie zapowiada żadnych symptomów, aby nadeszła.

Na poprawienie humoru i przywołanie wiosny zrobiłam pyszny, lekki i pożywany koktajl na bazie płatków owsianych, jagód i banana, doskonały na lekkie śniadanie lub na deser.

W zamrażarce zostało mi trochę jagód mrożonych i jeszcze jeden słoiczek jagód pasteryzowanych z cukrem, więc urozmaicam sobie śniadania tymi skarbami lata.

Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl. 


Składniki na owsiany koktajl bananowo-jagodowy:

  • 2-3 łyżki jagód (mrożonych lub pasteryzowanych, a w sezonie świeżych)
  • 1 banan
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku


Jak przygotować owsiany koktajl bananowo-jagodowy :

Jeśli używacie jagód mrożonych należy je wcześniej odmrozić.

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą do wysokości płatków i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.

Następnie do blendera przekładamy płatki owsiane, dodajemy banana, jagody, mleko i całość miksujemy na gładki koktajl.

Jeśli używacie mrożonych lub świeżych jagód dosłodźcie koktajl do smaku miodem.

Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy