Pączki na serku ricotta

Zapraszam Was na ostatkowe łakocie.

Koniec karnawału najlepiej uczcić pysznym pączkiem lub chrupiącym faworkiem.

Pączki na bazie serka ricotta to pączki na ostatnią chwilę, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasta nie trzeba wyrabiać i czekać aż wyrośnie.

Polukrowane i ozdobione kolorową posypką będą wspaniałym akceptem na Tłusty Czwartek lub Walentynki.


Składniki na pączki na serku ricotta:

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
  • 250 g serka ricotta
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • olej do głębokiego smażenia

 dodatkowo:

  • polewa lub lukier
  • posypka cukrowa


Jak przygotować pączki na serku ricotta:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy serek, jajko, cukier, masło i resztę składników.

Szybko zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest nieco klejące), odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 cm. 

Przy pomocy małej szklanki wykrawamy krążki.

W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju do temperatury 170-180°C. 

Do rozgrzanego oleju wkładamy ostrożnie krążki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Wyjmujemy z rondla i osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe pączki dekorujemy lukrem i kolorową posypką. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Francuskie hot-dogi (parówki w cieście francuskim)

18-09-2013 

Knedle ze śliwkami

16-09-2013 

Papryka konserwowa

14-09-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy