Papryka faszerowana indykiem, ryżem i pieczarkami

Sezon paprykowy rozkwitł na dobre i w związku z tym przygotowuję kilka potraw z tym warzywem.

Zawsze pojawia się papryka faszerowana, za każdym razem coś urozmaicam i powstają koleje wersje papryk faszerowanych, które znajdziecie na blogu w wyszukiwarce.


Składniki na paprykę faszerowaną indykiem, ryżem i pieczarkami:

  • 6 dużych papryk
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 150 g ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki oleju


Jak przygotować paprykę faszerowaną indykiem, ryżem i pieczarkami:

Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy.

Ryż gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu – ok. 10 minut, studzimy.

Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż stracą jędrność i odparują wodę. Studzimy.

Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi pieczarkami z cebulą, dodajemy przyprawy i zioła, wyrabiamy na dość jednolitą masę.

Wydrążone papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.

Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 180°C, aż papryka zmięknie.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy