Sernik królewski

Małymi krokami zbliżamy się do świąt i w związku z tym będą pojawiały się już świąteczne przepisy.

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny sernik królewski (chyba mój faworyt wśród wszystkich serników, choć ja kocham wszystkie!).

Sernik królewski to polski tradycyjny sernik, który jest pieczony w prostokątnej formie.

Składa się z masy serowej, bez dodatku mąki, pomiędzy warstwami kruchego kakaowego ciasta – jedna na spodzie, a druga starta na wierzch na tarce o dużych oczkach.

Sernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, bo z czasem nabiera lepszego smaku.

Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można go zrobić wcześniej na święta, pamiętając, aby przechowywać go w chłodnym miejscu.

Prezentuje się królewsko, a smakuje o niebo lepiej!!!


Składniki na sernik królewski:

kruche ciasto kakaowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka

masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka 100% twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego


Jak przygotować sernik królewski:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta kakaowego.

Do stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao, mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło oraz żółtka i całość siekamy nożem lub siekaczką do ciasta.

Gdy powstanie drobna kruszonka składniki szybko zagniatamy na jednolite ciasto; formujemy kulę i dzielimy na dwie części.

Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia (24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Drugą cześć ciasta zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.

Piekarnik nastawiamy na 180°C i włączamy do nagrzania.

W tym czasie przystępujemy do przygotowania masy serowej.

Miękkie masło ucieramy, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.

Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.

Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twarogu, a na sam koniec dodajemy proszek budyniowy.

W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, a następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowana masę serową wykładamy na schłodzony spód kakaowy, wyrównujemy, a na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (z włączoną funkcją góra-dół) i pieczemy przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Budyń jaglany

29-08-2016 

Kabaczek faszerowany

25-08-2016 

Zupa krem z buraków

20-08-2016 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweKasia | 05-12-2020

    A w jaki sposób można zamienić 300g mąki pszennej – na inny rodzaj mąki bez glutenu, żeby było tak damo pysznie ?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-12-2020

    Zamieniłabym na mąkę orkiszową jasną:)

  • Zdjęcie profiloweEdyta Bąk | 15-01-2021

    Czy do masy serowej ubijamy wszystkie białka tj .7 szt?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 15-01-2021

    Do masy serowej dodajemy 4 białka.
    A białka z ciasta można użyć do czegoś innego, np. omletu lub do ciasta użyć 2 całych jajek, ale ciasto będzie nieco mniej kruche, ale równie smaczne 🙂

  • Zdjęcie profiloweMagalena | 04-03-2021

    super 🙂

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-03-2021

    Dziękuję 😃

  • Zdjęcie profiloweHubert | 08-03-2021

    Zdecydowanie najlepszy sernik królewski, który do tej pory próbowałem, wychodzi super, lekki i wilgotny. Jeszcze raz polecam

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 08-03-2021

    Bardzo się cieszę, że smakuje!
    Moje przepisy są sprawdzone, więc polecam ten sernik, ale inne wypieki także 😊

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 21-03-2021

    sernik krolewski

  • Zdjęcie profiloweIzabela | 29-03-2021

    A czy spód ciasta nie wychodzi zbyt mokry od nadmiaru tłuszczu?? Mam ten przepis jeszcze od mamy i jak daje twaróg z wiaderka to spód ciasta jest zawsze zbyt mokry, jakby nieupieczony.

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 29-03-2021

    Nigdy nie wychodzi mokry. Zawsze jest pięknie upieczony, kruchy i nie wychodzi na pewno tłusty.

    Jeżeli używamy twarogu z wiaderka należy kupić dobrej jakości 100 %, np. Piątnicy

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 25-04-2021

    A czy spód można trochę podpiec dla pewności, aby ciasto nie było surowe?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 26-04-2021

    Można, ale piekę ten sernik od kilku lat i nigdy spód nie był surowy, bo pieczemy z funkcją pieczenia góra-dół 😊

  • Zdjęcie profiloweMonika | 04-06-2021

    A czy ma Pani przepis na taki sam sernik ale ciasto czarno białe pół na pół w sensie kakaowe i biale bez kakao. Kiedyś jadłam ale nie mogę znaleźć przepisu A nie wiem jak zmienić proporcje

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 04-06-2021

    Niestety takiego z ciastem białym i czarnym nie mam, mam przepis z kakaowym lub z białym ciastem.

  • Zdjęcie profiloweMonika | 05-06-2021

    A może Pani podać przepis na ten sernik z białą kruszonką?

  • Zdjęcie profilowePatrycja Reszko | 18-10-2021

    To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o serniki.
    Zapraszam serdecznie na mój blog

    https://kuchniawkolorachlata.wordpress.com/

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-10-2021

    Mój syn uwielbia ten sernik chyba najbardziej ze wszystkich, zawsze zamawia go ba święta i w tym roku też już złożył zamówienie 😉 Będzie pieczone zatem!