Pasta brokułowa a la hummus
Pasta brokułowa a’la hummus to kolejna propozycja smacznej warzywnej pasty kanapkowej.
Pasta jest pożywna i do tego bardzo zdrowa.
Brokuł to bogactwo witamin i minerałów, m.in. wit. A, B9 (kwas foliowy), C i K oraz potasu, wapnia i magnezu, a także w mniejszej ilości reszta witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), żelaza, fosforu, sodu i cynku.
Pasta idealna dla kobiet w ciąży, a także osób z niskim poziomem białych krwinek, które są odpowiedzialne za nasz układ odpornościowy.
Brokuł dzięki zawartości sulforafanu wykazuje działanie antynowotworowe, usuwa substancje kancerogenne i toksyny, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, zwalcza bakterie wywołujące wrzody żołądka , chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem, a także jest stosowany w profilaktyce raka piersi, prostaty, jelita grubego i gruczołu krokowego.
Brokuł jest niskokaloryczny, bowiem zawiera 27 kcal w 100 g.
Warto wprowadzić brokuła do naszej diety, zwłaszcza przez osoby, które go nie lubią i nie mają pomysłu na jego przygotowanie.
Myślę, że taka pasta przypadnie do gustu wielu osobom.
Pasta brokułowa a’la hummus to połączenie brokuła ugotowanego na parze z ciecierzycą, doprawiona przyprawami jak przy klasycznym hummusie, a więc pastą tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie kminem rzymskim, czyli kuminem.
Pastę można podać jako smarowidełko na dowolnym pieczywie lub jako pastę do świeżych, chrupiących warzyw, np. marchewki, rzodkwi, kalarepki czy ogórka pokrojonych w słupki.
Przepyszna propozycja na śniadanie, przekąskę lub kolację.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na pastę brokułową a’la hummus (2 porcje):
- 150 g brokuła
- 150 ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15 g pasty sezamowej tahini (1 łyżeczka)
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- odrobina wody spod gotowania ciecierzycy
- opcjonalnie szczypta kuminu
Jak przygotować pastę brokułową a’la hummus:
Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygę kroimy na mniejsze kawałki (łodyga doskonale nadaje się na pastę), a następnie gotujemy na parze przez około 5 minut.
Uparowanego brokuła przelewamy zimną wodą, aby go zahartować i tym samym zakończyć proces gotowania; brokuł będzie pięknie zielony.
Przekładamy do pojemnika, dodajemy ciecierzycę, ząbek czosnku, tahini, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
Podczas blendowania dodajemy odrobinę wody spod gotowania ciecierzycy, aby uzyskać gładką masę.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem czy sokiem z cytryny.
Gotową pastę brokułową przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 207 kcal (1 porcja)
białka (B): 9,0 g
tłuszcze (T): 11,2 g
węglowodany (W): 16,2 g błonnik: 5,68 g
******
Udostępnij na:
Komentarze