Sałatka z roszponką i ciecierzycą
Sałatka z roszponką i ciecierzycą to propozycja sałatki na drugie śniadanie, lekki lunch lub kolację.
Idealna podczas letnich upałów, gdy nie mamy ochoty na “ciężkie” jedzenie, a raczej coś lekkiego i zdrowego.
Jest także idealnym posiłkiem podczas redukcji, zwłaszcza o niskiej kaloryczności, gdyż jest treściwa i nasyci nas na dłużej.
Sałatka jest bogata w potas, fosfor i wapń, a także wit. C, K i kwas foliowy (idealna dla kobiet w ciąży i osób z niskim poziomem leukocytów).
Smaczna, lekka, zdrowa i kolorowa!
Zapraszam po przepis ⤵️
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na sałatkę z roszponką i ciecierzycą (1 porcja):
- 60 g roszponki
- 240 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czerwonej papryki
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku/ zielonej cebulki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgine
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z roszponką i ciecierzycą:
Roszpunkę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku/talerzu.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, w przypadku, gdy używamy ze słoika.
Paprykę kroimy w paseczki, ogórka w plasterki, a pomidorki koktajlowe na pół.
Warzywa przekładamy do roszponki.
Oliwę łączymy z oregano oraz solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Skrapiamy sałatkę oliwą z oregano.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 283 kcal (całość)
białka (B): 14,5 g
tłuszcze (T): 8,6 g
węglowodany (W): 33,6 g błonnik: 10,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze