Sałatka z roszponką i ciecierzycą


Sałatka z roszponką i ciecierzycą to propozycja sałatki na drugie śniadanie, lekki lunch lub kolację.

Idealna podczas letnich upałów, gdy nie mamy ochoty na “ciężkie” jedzenie, a raczej coś lekkiego i zdrowego.

Jest także idealnym posiłkiem podczas redukcji, zwłaszcza o niskiej kaloryczności, gdyż jest treściwa i nasyci nas na dłużej.

Sałatka jest bogata w potas, fosfor i wapń, a także wit. C, K i kwas foliowy (idealna dla kobiet w ciąży i osób z niskim poziomem leukocytów).

Smaczna, lekka, zdrowa i kolorowa!

Zapraszam po przepis ⤵️

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.


Składniki na sałatkę z roszponką i ciecierzycą (1 porcja):

  • 60 g roszponki
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku/ zielonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgine
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z roszponką i ciecierzycą:

Roszpunkę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku/talerzu.

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, w przypadku, gdy używamy ze słoika.

Paprykę kroimy w paseczki, ogórka w plasterki, a pomidorki koktajlowe na pół.

Warzywa przekładamy do roszponki.

Oliwę łączymy z oregano oraz solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

Skrapiamy sałatkę oliwą z oregano.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 283 kcal (całość)
białka (B): 14,5 g
tłuszcze (T): 8,6 g
węglowodany (W): 33,6 g  błonnik: 10,8 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy