Pasta z grillowanego bakłażana z pomidorem
Dzisiaj polecam szybką pastę kanapkową z grillowanego bakłażana z pomidorem.
Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, i choć może nie wygląda tak smacznie, to pasta wbrew pozorom wybornie smakuje.
Pastę przygotowałam w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, ale jest tak smaczna, że każdemu mięsożercy posmakuje.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pastę z grillowanego bakłażana z pomidorem:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska/himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pastę z grillowanego bakłażana z pomidorem:
Bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą z obu stron i odstawiamy na około 10 minut aż puści sok.
Gdy bakłażan puści już sok, to za pomocą ręcznika papierowego wycieramy każdy plaster, a następnie układamy na patelni grillowej lub zwykłej delikatnie posmarowanej olejem i grillujemy z obu stron, aż stanie się miękki i ładnie zrumieni na brązowo.
Na patelnię wraz z bakłażanem wrzucamy również ząbek czosnku w łupince i grillujemy z każdej strony aż łupinka zbrązowieje, a czosnek zmięknie.
Pomidora nakrawamy od góry na krzyż ostrym nożem, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Do blendera wrzucamy bakłażana, czosnek obrany z łupinki, dodajemy oliwę, sok z cytryny i miksujemy na pastę.
Do zmiksowanej masy dodajemy natkę pietruszki, cebulkę, pokrojonego pomidora oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę podajemy po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
Gotową pastę podajemy z pieczywem chrupkim, grzankami lub chlebkiem pita.
Przechowujemy w lodówce przez około 5 dni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze