Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami
To klasyczne śledzie w oleju, które urozmaicam dodatkami.
Śledzie jak zawsze przygotowuję w zalewie octowej, dzięki której są bardzo smaczne, nie za słone i mięso staje się jędrniejsze.
Zamiast zwykłej cebuli dodaję czerwonej i dodaję suszonych pomidorów.
Śledzie przygotowane w ten sposób są przesmaczne!
Na pewno w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole, choć w małej ilości, żeby posmakować innych śledziowych rarytasów.
Składniki na śledzie w oleju z suszonymi pomidorami:
- 500 g filetów ze śledzi, np. a la matjas
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 5-6 ziarenek kolorowego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- dobrej jakości olej roślinny, np. rzepakowy lub słonecznikowy do uzupełnienia
Jak przygotować śledzie w oleju z suszonymi pomidorami:
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu winnego lub cytryny lub w zalewie octowej.
Opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, możemy sparzyć wrzątkiem i osączyć na sitku, będzie wtedy mniej ostra i lekkostrawna.
Pomidory osączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
W naczyniu lub słoiku układamy na przemian śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami.
Zalewamy olejem spod suszonych pomidorów, ewentualnie uzupełniamy olejem w razie potrzeby i wkładamy przyprawy.
Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, najlepiej na 2 dni, aby smaki razem się “przegryzły”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze