Pasta z bobu z koperkiem i miętą


Pasta z bobu z koperkiem i miętą to przepyszna pasta do smarowania pieczywa, którą możemy również podać z krakersami, nachosami i ze świeżymi warzywami – jako dip do słupków świeżego ogórka, marchewki czy selera naciowego. Świetnie smakuje zawinięty w listek sałaty.

Dzisiejsza wersja smarowidełka z bobu jest z dodatkiem świeżego koperku i mięty, dzięki którym pasta nabiera niesamowitego charakteru i nutkę świeżości.

Na blogu znajdziecie kilka propozycji na ciekawe i bardzo smaczne pasty z bobu, m.in. pasta z bobu i suszonych pomidorów czy pasta z bobu i awokado. Obie warte wypróbowania!


Składniki na pastę z bobu z koperkiem i miętą:

  • 500 g świeżego bobu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ok. 6-8 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego


Jak przygotować pastę z bobu z koperkiem i miętą:

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru.

Bób płuczemy pod bieżącą wodą na durszlaku, odsączamy i wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy około 10-15 minut.

Ugotowany bób odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować.

Do bobu dodajemy ząbki czosnku, które można lekko przesiekać, olej, wodę oraz sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką pastę.

Do pasty dodajemy posiekany koperek oraz drobno posiekane listki mięty. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka.

Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 106 kcal (100 g)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 4,5 g
węglowodany (W): 13,4 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Peeling do ciała cukrowo-korzenny

26-05-2020 

Buraczki z sosem chrzanowym

25-05-2020 

Blok czekoladowy

24-05-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy