Żeberka pieczone z ziemniakami w cytrynie i oregano
Zapraszam na pyszne żeberka pieczone z ziemniaczkami.
To potrawa przygotowana w piekarniku na jednej blaszce w greckim stylu, bo z dodatkiem cytryny i oregano.
Żeberka pieczone z ziemniakami w cytrynie i oregano to danie bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i nie wymagające zdolności kulinarnych.
Przepis dostałam wieki temu od Greczynki mieszkającej w Niemczech, było to po maturze, przed rozpoczęciem studiów, kiedy spędziłam miesiąc czasu u mojej rodziny mieszkającej wówczas we Flensburgu; trochę jako nagroda za dostanie się na studia.
Żeberka i ziemniaki pieczone same w sobie są pyszne, a z dodatkiem cytryny i oregano smakują tak świeżo, aromatycznie i pięknie się prezentują, że nie sposób im się oprzeć.
Danie w letnim sezonie można równie dobrze przygotować na grillu w formie aluminiowej i zawijając je dodatkowo w folię aluminiową do pieczenia.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na żeberka pieczone z ziemniakami w cytrynie i oregano:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 cytryny
- 1 łyżka oregano
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. wody
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować żeberka pieczone z ziemniakami w cytrynie i oregano:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, po 1-2 kostki.
Ziemniaki i żeberka przekładamy do naczynia do zapiekania, ale tak by składniki luźno leżały (można użyć głębszej blachy z piekarnika, jeżeli taką macie w zestawie) i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Do naczynia z żeberkami i ziemniakami wlewamy wodę i olej, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryn i posypujemy oregano.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy bez przykrycia przez około 60-90 minut, w zależności od grubości żeberek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze