Pasta z jajek i wędzonej makreli
Pasta z jajek i wędzonej makreli to super proste smarowidełko do pieczywa.
To pasta z 3 głównych składników: wędzonej makreli, jajek i majonezu.
Pasta z jajek i wędzonej makreli to nie tylko pasta kanapkowa. Świetnie sprawdza się jako farsz do świeżych warzyw, a także nadziewania kruchych wytrawnych babeczek, które możemy podać jako imprezową przystawkę.
Idealna będzie także do malutkich bankietowych kanapeczek przygotowanych, np. z pumpernikla czy krakersów.
Pomysłów jest wiele, tylko nasza wyobraźnia ogranicza nas, w jaki sposób podamy pastę z jajek i wędzonej makreli.
To najprostsza i najszybsza wersja pasty, którą polubią także dzieci, gdyż skład jest ograniczony do minimum, a jak wiadomo dzieci nie lubią jak zbyt wiele się dzieje.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pastę z jajek i wędzonej makreli:
- 1 wędzona makrela (ok. 250 g po obraniu)
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku/natki pietruszki/ koperku (dowolnie, można także pominąć)
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pastę z jajek i wędzonej makreli:
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka).
Ugotowane jajka studzimy, obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach tarki.
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry i dokładnie z ości.
Makrelę rozdrabniamy i rozcieramy widelcem, a następnie dodajemy majonez, starte jajka i ulubione świeże zioła.
Całość doprawiamy suszonym czosnkiem, a także solą i pieprzem do smaku.
Dokładnie mieszamy.
Możemy podać od razu lub schłodzić.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 254 kcal (100 g)
białka (B): 14,4 g
tłuszcze (T): 21,5 g
węglowodany (W): 0,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze