Pełnoziarniste pancakes na maślance
Moja rodzina lubi takie naleśnikowe śniadania.
Dzisiejsza wersja pancakes jest z mąki pełnoziarnistej.
My zajadaliśmy je ze śmietaną, syropem klonowym oraz jagodami pasteryzowanymi, które przygotowałam w lecie i zapakowałam do słoiczków.
Bardzo smaczne, lekkie i pożywne placuszki, idealne na powitanie dnia.
Składniki na pełnoziarniste pancakes na maślance (na ok. 20 sztuk):
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pełnoziarnistej 3 zboża: pszenna, żytnia, orkiszowa)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła (ok. 30 g)
Jak przygotować pełnoziarniste pancakes na maślance (na ok. 20 sztuk):
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z maślanką i dodajemy do mąki.
Na końcu dodajemy przestudzone roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, wlewamy ciasto (po około 2 łyżki na jednego placuszka) i smażymy na złoty kolor.
Gdy pojawią się na powierzchni placuszka pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.
Podajemy ciepłe ze śmietaną (jogurtem naturalnym) i syropem klonowym oraz jagodami pasteryzowanymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze