Pasztet wegański z ciecierzycy i dyni

Co jakiś czas piekę przeróżne pasztety warzywne, bo uwielbiam je, np. na kromce razowego chleba.

Na blogu był już pasztet z zielonej soczewicy, z czerwonej soczewicy, z fasoli, z kaszy gryczanej czy sojowy, a dzisiaj przyszła pora na ciecierzycę i dynię, która prosiła się, aby ją wykorzystać.

Pasztet jest w wersji wegańskiej, bez jajek, mleka i mąki.

Zachęcam Was do jego przygotowania, bo wyszedł przepyszny.

Może znajdzie się w Waszym świątecznym menu?

Składniki na pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g upieczonej dyni – u mnie hokkaido
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml przetartych pomidorów (pulpy pomidorowej) lub passaty
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni + do posypania (opcjonalnie)
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:  

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy, np. w młynku do kawy. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.

Ugotowaną ciecierzycę i dynię miksujemy.

Dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone pestki dyni, siemię lniane, pulpę pomidorową oraz zioła.

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Formę keksową (u mnie wym. 25×12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę warzywną.

Wierzch wyrównujemy i ewentualnie posypujemy pestkami dyni – u mnie pestki dyni styryjskiej.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy