Pasztet z czerwonej soczewicy
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy.
Bardzo smaczny, wilgotny i niesamowicie aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw na indyjską nutę.
Z tego prostego i szybkiego przepisu wychodzi cała blaszka pysznego pasztetu bezmięsnego, aczkolwiek nie jest to przepis tylko i wyłącznie dla osób, które wykluczyły mięso ze swojej diety. Pasztet z czerwonej soczewicy na pewno zasmakuje osobom kochającym mięso.
Z czego robimy taki pasztet?
A mianowicie prócz rzeczonej czerwonej soczewicy znajdują się składniki, które każdy ma na stanie swojej kuchni, produkty sezonowe i ogólnodostępne.
Są to marchew, cebula, jajka i przyprawy, które nadają głębię, ostrości i charakteru pasztetowi, dzięki któremu smak jest zdecydowany i wyraźny.
Prostota tego przepisu polega na jego szybkim przygotowaniu, gdyż składniki, tj. marchew, seler czy korzeń pietruszki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i wszystko przesmażamy, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą, przyprawami i całymi jajkami.
Masę przekładamy do formy keksowej i prosto do piekarnika. Teraz już tylko czekamy aż pasztet pięknie się upiecze, a na wierzchu utworzy się lekko zarumieniona skórka.
Z czym podajemy pasztet z czerwonej soczewicy?
Oczywiście po pierwsze z każdym rodzajem pieczywa, może to być ulubiony chleb czy bułeczki, a także z warzywami, np. liściem sałaty, pomidorem czy świeżym ogórkiem. Ja uwielbiam z kiszonym ogórkiem. Idealny na śniadanie, kolację i do lunchboxa.
Po drugie schłodzony pasztet możemy podać także na ciepło na obiad, krojąc go uprzednio w grubsze plastry i obsmażając z obu stron na rumiano. Wówczas podajemy w towarzystwie, np. kaszy, ziemniaków purée i surówki.
Pasztet przechowujemy w lodówce do około 6-7 dni.
Polecam – jest przepyszny!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pasztet z czerwonej soczewicy:
- 1,5 szkl. suchej czerwonej soczewicy (300 g)
- 3 marchewki (300 g)
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka “L”
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki curry – najlepiej indyjskiego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować pasztet z czerwonej soczewicy:
Soczewicę płuczemy na sicie, a następnie zalewamy 3 szkl. zimnej wody i gotujemy do miękkości aż się rozgotuje i wchłonie wodę.
Soczewicę odparowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy masło i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i dalej razem przesmażamy przez około 3 minuty.
Następnie dodajemy przyprawy i dalej przesmażamy, co jakiś czas mieszając. Smażymy około 5 minut.
Przesmażoną cebulę z jarzynami i przyprawami przekładamy do wystudzonej soczewicy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna mieć wyraźny, zdecydowany smak.
W tym momencie wbijamy całe jajka i ponownie dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (wym. 12×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostukujemy o deskę lub blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki.
Przechowujemy w lodówce, owinięty w papier do pieczenia lub śniadaniowy do około 6-7 dni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 154 kcal (100 g)
białka (B): 8,6 g
tłuszcze (T): 5,3 g
węglowodany (W): 19,9 g błonnik (f): 4,42 g
******
Udostępnij na:
Komentarze