Wielkanocna baba drożdżowa

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu baba drożdżowa.

Idealna na Wielkanoc i na niedzielę do kawy czy herbaty.

Jest bardzo smaczna, wyrośnięta, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość. 


Składniki na wielkanocną babę drożdżową:

baba drożdżowa:

  • 500 g mąki (3,5 szkl.)
  • 150 g cukru (8 czubatych łyżek)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g masła (2 łyżki)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli

lukier mleczny:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki masła

dodatkowo:

  • ulubione bakalie do ozdobienia


Jak przygotować wielkanocną babę drożdżową:

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego.

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.

Mleko zagrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy  i łączymy z drożdżami.

Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką.

Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Babę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.

Po tym czasie babę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy lukier mleczny.

Mleko i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy.

Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.

Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy