Wielkanocna baba drożdżowa
Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu baba drożdżowa.
Idealna na Wielkanoc i na niedzielę do kawy czy herbaty.
Jest bardzo smaczna, wyrośnięta, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość.
Składniki na wielkanocną babę drożdżową:
baba drożdżowa:
- 500 g mąki (3,5 szkl.)
- 150 g cukru (8 czubatych łyżek)
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g masła (2 łyżki)
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
- szczypta soli
lukier mleczny:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki masła
dodatkowo:
- ulubione bakalie do ozdobienia
Jak przygotować wielkanocną babę drożdżową:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Mleko zagrzewamy z resztą cukru, lekko studzimy i łączymy z drożdżami.
Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować i wyrosły.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajka, aromat i zaczynamy wyrabiać ręką.
Gdy składniki się połączą dodajemy po trochu rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto prawie potroi swoją objętość to przekładamy do formy na babę (Ø 24 cm)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Babę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Po tym czasie babę ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy lukier mleczny.
Mleko i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści, studzimy.
Cukier puder łączymy z ostudzonym mlekiem i masłem i ucieramy na gładką masę.
Ostudzoną babkę lukrujemy powstałym lukrem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze