Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu


Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu to moja propozycja na wielkanocny stół.

Pasztet taki to sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, których nie zjemy, a które warto wykorzystać w bardzo smaczny i tani sposób.

Do przygotowania tego pasztetu użyłam całości mięsa i warzyw z rosołu z kurczaka.

Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny, a także smacznie doprawiony.

Idealny na święta wielkanocne, bożonarodzeniowe, a także wszelkie rodzinne uroczystości czy domowe imprezy.

Sprawdza się także na co dzień, jako pasztet na kanapki.

Świetnie smakuje z plastrem pomidora, ogórka świeżego lub kiszonego czy chrzanem.

Schłodzony dobrze się kroi i może być ładnie podany na świątecznym stole.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu:

  • kurczak z rosołu (niecałe 2 kg przed gotowaniem, po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ok. 1-1,2 kg)
  • 3-4 marchewki z rosołu – ok. 500 g przed gotowaniem
  • 2 pietruszki z rosołu – ok. 300 przed gotowaniem
  • kawałek selera z rosołu – ok. 50 g przed gotowaniem
  • zielona część pora z rosołu – ok. 10 cm
  • 1 cebula z rosołu
  • 1 świeża cebula
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki bułki tartej lub mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej)
  • 1,5 łyżki oleju


Jak przygotować pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu:

Świeżą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Kurczaka i warzywa wyjmujemy z rosołu.

Mięso kurczaka oddzielamy dokładnie od kości i chrząstek.

Mięso i wszystkie warzywa oraz zeszkloną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Otrzymałam 1680 g zmielonej masy mięsno-warzywnej.

Do uzyskanej masy dodajemy roztopione masło i przyprawy; dokładnie mieszamy.

Sprawdzamy smak, a gdy nam odpowiada, dodajemy jajka oraz bułkę tartą lub mąkę kukurydzianą i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki (u mnie 12×25 cm, ale może być dłuższa 12×30, będzie wtedy nieco niższy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, a następnie ostukujemy blaszką o blat lub deskę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Wierzch smarujemy połową łyżki oleju.

Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut, aż wierzch się zarumieni.

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki w blaszce, najlepiej na całą noc, aby pasztet stał się zwarty, zachował kształt i lepiej kroił w plastry.

Smacznego!

Moja rada:

Jeśli chcecie, aby Wasz pasztet był mniej kaloryczny można obrać go ze skóry, a do masy dodać około 4-5 łyżek rosołu.

******
kalorie (kcal): 131 kcal (100 g)
białka (B): 11,9 g
tłuszcze (T): 7,6 g
węglowodany (W): 4,3 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy