Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu to moja propozycja na wielkanocny stół.
Pasztet taki to sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, których nie zjemy, a które warto wykorzystać w bardzo smaczny i tani sposób.
Do przygotowania tego pasztetu użyłam całości mięsa i warzyw z rosołu z kurczaka.
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu jest przepyszny, wilgotny i aromatyczny, a także smacznie doprawiony.
Idealny na święta wielkanocne, bożonarodzeniowe, a także wszelkie rodzinne uroczystości czy domowe imprezy.
Sprawdza się także na co dzień, jako pasztet na kanapki.
Świetnie smakuje z plastrem pomidora, ogórka świeżego lub kiszonego czy chrzanem.
Schłodzony dobrze się kroi i może być ładnie podany na świątecznym stole.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu:
- kurczak z rosołu (niecałe 2 kg przed gotowaniem, po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ok. 1-1,2 kg)
- 3-4 marchewki z rosołu – ok. 500 g przed gotowaniem
- 2 pietruszki z rosołu – ok. 300 przed gotowaniem
- kawałek selera z rosołu – ok. 50 g przed gotowaniem
- zielona część pora z rosołu – ok. 10 cm
- 1 cebula z rosołu
- 1 świeża cebula
- 25 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 4 łyżki bułki tartej lub mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej)
- 1,5 łyżki oleju
Jak przygotować pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu:
Świeżą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kurczaka i warzywa wyjmujemy z rosołu.
Mięso kurczaka oddzielamy dokładnie od kości i chrząstek.
Mięso i wszystkie warzywa oraz zeszkloną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Otrzymałam 1680 g zmielonej masy mięsno-warzywnej.
Do uzyskanej masy dodajemy roztopione masło i przyprawy; dokładnie mieszamy.
Sprawdzamy smak, a gdy nam odpowiada, dodajemy jajka oraz bułkę tartą lub mąkę kukurydzianą i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (u mnie 12×25 cm, ale może być dłuższa 12×30, będzie wtedy nieco niższy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, a następnie ostukujemy blaszką o blat lub deskę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wierzch smarujemy połową łyżki oleju.
Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut, aż wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki w blaszce, najlepiej na całą noc, aby pasztet stał się zwarty, zachował kształt i lepiej kroił w plastry.
Smacznego!
Moja rada:
Jeśli chcecie, aby Wasz pasztet był mniej kaloryczny można obrać go ze skóry, a do masy dodać około 4-5 łyżek rosołu.
******
kalorie (kcal): 131 kcal (100 g)
białka (B): 11,9 g
tłuszcze (T): 7,6 g
węglowodany (W): 4,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze