Makowiec na kruchym spodzie z bezą i migdałową kruszonką
Makowiec to nieodzowny element każdych świąt, a rodzajów makowca jest tyle, ile ludzi i pomysłów. Nie jestem nawet w stanie zliczyć.
Dzisiaj makowiec na kruchym spodzie z bezą i migdałową kruszonką.
Przepyszne ciasto na kruchutkim spodzie, na to naszpikowana bakaliami masa makowa z delikatną migdałową nutą, następnie beza, którą wieńczy kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów.
Całość przepysznie się komponuje!
Ciasto bardzo proste, choć nieco pracochłonne, ale aby uprościć sobie pracę używam suchego mielonego maku, który można kupić w większości sklepów. Nie trzeba go już gotować i trzykrotnie mielić, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać ok. 30 minut, więc to super sprawa i uproszczenie dla każdej gospodyni domowej. W smaku nie różni się niczym od całego maku, więc polecam wypróbować.
Zapraszam po przepis na pysznego makowca, który być może pojawi się u Was na wielkanocnym stole, na bożonarodzeniowym czy podczas innych świąt i imprez okolicznościowych.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na makowca na kruchym spodzie z bezą i migdałową kruszonką:
kruchy spód:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 2 zimne żółtka
- 200 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa makowa:
- 500 g suchego maku mielonego niebieskiego
- 120 g miodu płynnego
- 60 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
- 100 g rodzynków
- 80 g moreli suszonych
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów bez skórki (można użyć w słupkach)
- 1 łyżka rumu – opcjonalnie
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 łyżki suchej kaszy manny
- 1 białko jajka
- 3 żółtka jajka
beza:
- 5 białek jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru drobnego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
kruszonka migdałowa:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 1 żółtko jajka
- 50 g cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie z bezą i migdałową kruszonką:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu do makowca.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, zimne masło, zimne żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.
Składniki siekamy nożem na kruszonkę, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zagniecione ciasto lepimy w kulkę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 60 minut do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do prostokątnej formy (wym. 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 12-15 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę makową.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Mielony mak przesypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie, gdy mak namoczy się i przestygnie, odcedzamy na gęstym sitku.
Wystudzony mak przekładamy do miski, dodajemy miód, cukier, roztopione masło, skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały i orzechy, pokrojone morele, rum oraz olejek migdałowy.
Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy.
Białko oraz żółtka przekładamy do miski i ubijamy na pianę, a następnie dodajemy do masy makowej z bakaliami i mieszamy delikatnie.
Gotową masę makową wykładamy na podopieczny spód.
Przystępujemy do przygotowania bezy.
Do czystej i suchej miski przekładamy białka o pokojowej temperaturze.
Zaczynamy ubijać na wolnych obrotach ze szczyptą soli.
Gdy białka spienią się stopniowo zwiększamy obroty i ubijamy aż uzyskamy sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania partiami dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż białka staną się lśniące.
Na koniec do ubitej piany dodajemy suchy budyń i dokładnie mieszamy.
Bezę wykładamy na masę makową.
Przystęp do ostatniego etapu i przygotowujemy migdałową kruszonką.
Do miski przekładamy mąkę, cukier, zimne masło, zimne żółtko i ucieramy między palcami aż uzyskamy kruszonkę.
Na sam koniec dodajemy mielone migdały i chwilę mieszamy.
Kruszonką posypujemy wierzch piany.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z włączoną funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 45 minut aż kruszonka nam się ładnie zarumieni.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Bardzo fajne połączenie maku z migdałami. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo🙂 Lubię to połączenie🤗