Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami
Zapraszam na lekką i smaczną sałatkę z grillowanymi warzywami.
Grillowane szparagi i cukinia są przepyszne, w pełni można poczuć ich smak, aromat i w dodatku są chrupiące, pasują idealnie do sałatek z kasz.
Dzisiaj prostota w swojej istocie – sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami.
Kilka sezonowych składników i odżywcza, smaczna, zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil.
Sałatka ta wspaniale komponuje się z mięsnymi specjałami z grilla; na pewno nie powinno jej zabraknąć podczas majówkowych i czerwcowych spotkań w ogrodzie.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z grillowaną cukinią i szparagami:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 12 pomidorków koktajlowych lub cherry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami:
Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, studzimy.
Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki i grillujemy na grillu lub patelni grillowej po ok. 3-5 minut z obu stron (w zależności od grubości), a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cukinię kroimy na plastry, patelnię grillową delikatnie smarujemy olejem i grillujemy po 2-3 minuty z obu stron.
Natkę pietruszki siekamy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypalić, powinny lekko zbrązowieć.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, potrząsamy do uzyskania emulsji.
Kaszę łączymy z grillowanymi warzywami, natką pietruszki i dressingiem, a następnie mieszamy.
Sałatkę posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 76 kcal (100 g)
białka (B): 2,7 g
tłuszcze (T): 3,6 g
węglowodany (W): 7,9 g błonnik: 1,23 g
******
Udostępnij na:
Komentarze