Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami


Zapraszam na lekką i smaczną sałatkę z grillowanymi warzywami.

Grillowane szparagi i cukinia są przepyszne, w pełni można poczuć ich smak, aromat i w dodatku są chrupiące, pasują idealnie do sałatek z kasz.

Dzisiaj prostota w swojej istocie – sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami.

Kilka sezonowych składników i odżywcza, smaczna, zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil.

Sałatka ta wspaniale komponuje się z mięsnymi specjałami z grilla; na pewno nie powinno jej zabraknąć podczas majówkowych i czerwcowych spotkań w ogrodzie.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sałatkę z grillowaną cukinią i szparagami:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 12 pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią i szparagami:

Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, studzimy.

Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki i grillujemy na grillu lub patelni grillowej po ok. 3-5 minut z obu stron (w zależności od grubości), a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Cukinię kroimy na plastry, patelnię grillową delikatnie smarujemy olejem i grillujemy po 2-3 minuty z obu stron.

Natkę pietruszki siekamy.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypalić, powinny lekko zbrązowieć.

Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, potrząsamy do uzyskania emulsji.

Kaszę łączymy z grillowanymi warzywami, natką pietruszki i dressingiem, a następnie mieszamy.

Sałatkę posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i podajemy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 76 kcal (100 g)
białka (B): 2,7 g
tłuszcze (T): 3,6 g
węglowodany (W): 7,9 g        błonnik: 1,23 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Babka drożdżowa szafranowa

20-03-2016 

Jajka marynowane w burakach

17-03-2016 

Jak zrobić lukier?

15-03-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy