Pieczone warzywa z kurczakiem

Pieczone warzywa przygotowuję zwłaszcza, kiedy nie mam ochoty zbytnio “stać przy garach”.

Uwielbiam w ten sposób przygotowane warzywa, są pełne smaku i aromatu.

Dodatkiem jest filet z piersi kurczaka, ale czasami przygotowuję także z żeberkami lub same czy też jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków.


Składniki na pieczone warzywa z kurczakiem:

  • 2 bataty
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 750 g warzywnej mieszanki mrożonej (u mnie brukselka, zielona fasolka, kalafior, groszek i marchewka)
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka bez soli i cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków bez soli i cukru
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Jak przygotować pieczone warzywa z kurczakiem:

Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, szczyptą pieprzu i dodajemy łyżkę oleju; odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

W tym czasie przygotowujemy warzywa: bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę, cebule kroimy na ćwiartki, czosnek na pół.

Tak przygotowane warzywa wrzucamy do rękawa/woreczka do pieczenia, wlewamy olej, przyprawę do ziemniaków, oregano oraz sól i pieprz.

Całość mieszamy tak, by wszystkie warzywa dokładnie pokryć mieszanką przypraw i oleju.

Na koniec dodajemy zamarynowanego kurczaka.

Rękaw/woreczek do pieczenia zamykamy klamrą i wstawiamy do blaszki.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Domowy smalec ze skwarkami

21-02-2013 

Kartoflanka z imbirem

20-02-2013 

Spaghetti z krewetkami, chili, czosnkiem i pietruszką

18-02-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy