Pikantna zupa z dyni
Dzisiaj propozycja na zupę na chłodne jesienne dni, a także sposób na wykorzystanie dyni, jeśli nie macie pomysłu na jej przygotowanie.
Pikantna zupa z dyni to zupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna, rozgrzewająca i tania.
Zupę przygotowałam w wersji bezmięsnej, wegetariańskiej z dodatkiem ziemniaków, marchewki, cebuli i papryki, doprawiłam ziołami i chili.
Polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pikantną zupę z dyni:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 papryczki chili
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
Jak przygotować pikantną zupę z dyni:
Ziemniaki, marchewkę oraz dynię obieramy.
Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, marchew po umyciu kroimy w plasterki, a dynię w kostkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku, najlepiej o grubym dnie.
Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę oraz ziemniaki i smażymy przez około 2 minuty.
Następnie dodajemy dynię i zalewamy wodą lub lekkim bulionem warzywnym. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy pod przykryciem.
Do gotującej się zupy dodajemy zioła, papryczkę chili drobniutko posiekaną oraz czosnek.
Czerwoną paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Paprykę przesmażamy na łyżce oleju przez około 1 minutę, a następnie dodajemy do zupy.
Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze