Racuchy z jabłkami i otrębami
Dzisiaj kolejny bardzo prosty i szybki przepis.
Wspaniały pomysł na śniadanie, obiad lub ciepłą kolację.
Sprawdzą się także zabrane w pudełku do pracy na lunch lub do szkoły na drugie śniadanie, bowiem na zimno również dobrze smakują.
Racuchy z jabłkami wzbogaciłam o otręby owsiane, cynamon, rodzynki i żurawinę.
Połączenie okazało się bardzo smakowite, synuś zjadł ich naprawdę sporo – 8 sztuk.
Składniki na racuchy z jabłkami i otrębami (ok. 16 szt.):
- 1 szkl. kefiru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. otrąb owsianych
- 1 jajko
- 1,5 dużego kwaśnego jabłka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- kilka suszonych żurawin i rodzynków
- olej do smażenia
Jak przygotować racuchy z jabłkami i otrębami:
Całe jajko ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem trzcinowym aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
Dolewamy kefir i mieszamy łyżką.
Do mąki dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia, a następnie razem przesiewamy do masy jajeczno-kefirowej.
Dodajemy otręby, cynamon oraz bakalie, mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na plasterki, a następnie mieszamy z ciastem racuchowym.
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze