Pikantne placki z dyni


Pikantne placki z dyni to propozycja na szybki, smaczny i prosty obiad.

Placki z dyni to prosty sposób by przekonać wielu do tego zdrowego warzywa, na który teraz jest sezon i warto przemycić go do jesiennego jadłospisu.

Aby placki z dyni nie były za mdłe warto podrasować je ulubionymi przyprawami i ziołami. Dodałam, np. gałkę muszkatołową, suszone płatki chili, które zawsze mam pod ręką, bo w bardzo prosty sposób można je samemu przygotować (zajrzyjcie do przepisu), zioła suszone i świeże oraz czosnek.

Pikantne placki z dyni nie są za ostre w smaku. Stopień ostrości zależy tylko od nas, wiec jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy wystarczy nieco ostrzej je przyprawić.

Bardziej czy też mniej przyprawione placki z dyni smakują naprawdę świetnie i niestety musimy liczyć się z tym, że rodzina będzie chciała dokładkę, a może i dwie!

Są przepyszne i dlatego polecam Wam je przygotować choć raz.

Ja zresztą uwielbiam dynię i w sezonie jesienno- zimowym przygotowuję na prawdę spore ilości dyniowych specjałów, zaczynając od zup, przez placki, pasty kanapkowe, sosy, poprzez bułeczki i scones, aż po ciasteczka, ciasta i desery.

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo i dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na pikantne placki z dyni:

  • ok. 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta suszonych płatków chili
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować pikantne placki z dyni:

Dynię obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, chili i cząbrem, dodajemy listki świeżego tymianku.

Dodajemy mąkę, wbijamy jajka i dobrze mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Patelnię dobrze rozgrzewamy z dodatkiem oleju.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujejy placki na patelni.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu możemy osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy od razu.

Możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem jogurtowym, ziołowym lub czosnkowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy