Pikantne placki z dyni
Pikantne placki z dyni to propozycja na szybki, smaczny i prosty obiad.
Placki z dyni to prosty sposób by przekonać wielu do tego zdrowego warzywa, na który teraz jest sezon i warto przemycić go do jesiennego jadłospisu.
Aby placki z dyni nie były za mdłe warto podrasować je ulubionymi przyprawami i ziołami. Dodałam, np. gałkę muszkatołową, suszone płatki chili, które zawsze mam pod ręką, bo w bardzo prosty sposób można je samemu przygotować (zajrzyjcie do przepisu), zioła suszone i świeże oraz czosnek.
Pikantne placki z dyni nie są za ostre w smaku. Stopień ostrości zależy tylko od nas, wiec jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy wystarczy nieco ostrzej je przyprawić.
Bardziej czy też mniej przyprawione placki z dyni smakują naprawdę świetnie i niestety musimy liczyć się z tym, że rodzina będzie chciała dokładkę, a może i dwie!
Są przepyszne i dlatego polecam Wam je przygotować choć raz.
Ja zresztą uwielbiam dynię i w sezonie jesienno- zimowym przygotowuję na prawdę spore ilości dyniowych specjałów, zaczynając od zup, przez placki, pasty kanapkowe, sosy, poprzez bułeczki i scones, aż po ciasteczka, ciasta i desery.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo i dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pikantne placki z dyni:
- ok. 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta suszonych płatków chili
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować pikantne placki z dyni:
Dynię obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, chili i cząbrem, dodajemy listki świeżego tymianku.
Dodajemy mąkę, wbijamy jajka i dobrze mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Patelnię dobrze rozgrzewamy z dodatkiem oleju.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujejy placki na patelni.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu możemy osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy od razu.
Możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem jogurtowym, ziołowym lub czosnkowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze