Placki z kalafiora z ziołami i curry

Dzisiaj ponownie zapraszam na danie z kalafiora.

Tym razem postawiłam na pyszne placki z dodatkiem świeżych ziół i indyjskiej przyprawy curry.

Placki wyszły bardzo smaczne!


Składniki na placki z kalafiora z ziołami i curry:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 płaska łyżka curry (ja użyłam indyjskiego)
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonych płatków chili
  • ok. 4-6 łyżek mleka
  • sól morska
  • olej


Jak przygotować placki z kalafiora z ziołami i curry:

Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, ale uważając by się nie rozgotował.

Odcedzamy kalafiora, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.

Dodajemy mąkę, jajka, posiekane zioła i przyprawy.

Mieszamy i dodajemy stopniowo mleko, tak by powstało gęste ciasto.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z sosem jogurtowo-miętowym, jogurtowo-czosnkowym lub innym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy