Placki z kalafiora z ziołami i curry
Dzisiaj ponownie zapraszam na danie z kalafiora.
Tym razem postawiłam na pyszne placki z dodatkiem świeżych ziół i indyjskiej przyprawy curry.
Placki wyszły bardzo smaczne!
Składniki na placki z kalafiora z ziołami i curry:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 płaska łyżka curry (ja użyłam indyjskiego)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonych płatków chili
- ok. 4-6 łyżek mleka
- sól morska
- olej
Jak przygotować placki z kalafiora z ziołami i curry:
Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, ale uważając by się nie rozgotował.
Odcedzamy kalafiora, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
Dodajemy mąkę, jajka, posiekane zioła i przyprawy.
Mieszamy i dodajemy stopniowo mleko, tak by powstało gęste ciasto.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem jogurtowo-miętowym, jogurtowo-czosnkowym lub innym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze