Kalafior zapiekany z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą


Bardzo lubię kalafiora.

Postanowiłam podać go w inny niż typowy sposób z masełkiem i bułeczką tartą.

Zapiekany z wędzoną szynką, serem mozzarella i masłem ziołowym smakuje naprawdę wspaniale.

W takiej postaci zasmakuje także dzieciom, które nie zawsze przepadają za gotowanym kalafiorem.

Koniecznie wypróbujcie!


Składniki na kalafiora zapiekanego z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą:

  • 1 duży kalafior
  • 100 g tartego sera mozzarella (lub sera żółtego)
  • plaster szynki wędzonej (u mnie swojskiej, domowej szynki)
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła ziołowo-czosnkowego – przepis
  • szczypta suszonych płatków chili – przepis
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka masła zwykłego do wysmarowania formy


Jak przygotować kalafiora zapiekanego z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą:

Kalafiora obgotowujemy w osolonej wodzie, tak żeby był lekko twardawy, odcedzamy z wody i wkładamy do wysmarowanego zwykłym masłem naczynia żaroodpornego.

Tarty ser mozzarella mieszamy z mlekiem i przyprawami, polewamy kalafiora.

Szynkę kroimy w kosteczkę i posypujemy kalafiora. 

Na wierzchu układamy wiórki masła ziołowo-czosnkowego.

Kalafiora zapiekamy w temperaturze 160°C około 15 minut, aż ser się ładnie rozpuści.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy