Kalafior zapiekany z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą
Bardzo lubię kalafiora.
Postanowiłam podać go w inny niż typowy sposób z masełkiem i bułeczką tartą.
Zapiekany z wędzoną szynką, serem mozzarella i masłem ziołowym smakuje naprawdę wspaniale.
W takiej postaci zasmakuje także dzieciom, które nie zawsze przepadają za gotowanym kalafiorem.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na kalafiora zapiekanego z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą:
- 1 duży kalafior
- 100 g tartego sera mozzarella (lub sera żółtego)
- plaster szynki wędzonej (u mnie swojskiej, domowej szynki)
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżki masła ziołowo-czosnkowego – przepis
- szczypta suszonych płatków chili – przepis
- szczypta ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka masła zwykłego do wysmarowania formy
Jak przygotować kalafiora zapiekanego z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą:
Kalafiora obgotowujemy w osolonej wodzie, tak żeby był lekko twardawy, odcedzamy z wody i wkładamy do wysmarowanego zwykłym masłem naczynia żaroodpornego.
Tarty ser mozzarella mieszamy z mlekiem i przyprawami, polewamy kalafiora.
Szynkę kroimy w kosteczkę i posypujemy kalafiora.
Na wierzchu układamy wiórki masła ziołowo-czosnkowego.
Kalafiora zapiekamy w temperaturze 160°C około 15 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze