Zalewa octowa do śledzi
Śledzie solone, np. matjasy, zanim użyjemy do przygotowania potrawy muszą zostać wymoczone, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
Najczęściej śledzie moczymy w wodzie lub mleku.
Ja mam propozycję na zalewę octową właśnie do wymoczenia śledzi.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a śledzie w niej wymoczone są naprawdę świetne.
Składniki na zalewę octową do śledzi:
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 3 łyżki cukru
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
Jak przygotować zalewę octową do śledzi:
Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawy, stawiamy na gaz i zagotowujemy.
Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do gotowej, wystudzonej zalewy przekładamy śledzie i moczymy przez dobę w chłodnym miejscu.
Po tym czasie możemy użyć do dalszej obróbki i przygotowania, np. śledzi w śmietanie, śledzi w oleju, sałatek śledziowych itp.
Udostępnij na:
Komentarze