Zalewa octowa do śledzi

Śledzie solone, np. matjasy, zanim użyjemy do przygotowania potrawy muszą zostać wymoczone, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.

Najczęściej śledzie moczymy w wodzie lub mleku.

Ja mam propozycję na zalewę octową właśnie do wymoczenia śledzi.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a śledzie w niej wymoczone są naprawdę świetne.

Składniki na zalewę octową do śledzi:

  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu


Jak przygotować zalewę octową do śledzi:

Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawy, stawiamy na gaz i zagotowujemy.

Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do gotowej, wystudzonej zalewy przekładamy śledzie i moczymy przez dobę w chłodnym miejscu.

Po tym czasie możemy użyć do dalszej obróbki i przygotowania, np. śledzi w śmietanie, śledzi w oleju, sałatek śledziowych itp.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Rolada walentynkowa z sercem

14-02-2014 

Wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką

03-02-2014 

Ciasto Blondie z migdałami i czekoladą

26-01-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy