Spaghetti z kurczakiem
Spaghetti z kurczakiem to danie bardzo smaczne, sycące i super proste do przygotowania. Zrobicie je w czasie, gdy będzie gotowała się woda na makaron i sam makaron – w około 25 minut.
Przygotowałam je w wersji odchudzonej, bardziej fit, więc nie bójcie się węglowodanów!
W dzisiejszym przepisie użyłam makaronu z białej mąki durum, ale gdy przygotujecie z pełnoziarnistym danie będzie jeszcze bardziej dietetyczne i fit, a co za tym idzie – mniej kaloryczne, ale nadal dające uczucie sytości!
Składniki na spaghetti z kurczakiem (3 porcje):
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g filetów z piersi kurczaka
- 1,5 szkl. mleka 1,5%
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 szczypty bazylii
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 szczypty gałki muszkatołowej świeżo startej
- ser pecorino, parmezan lub grana padano do podania
- listki świeżej bazylii
Jak przygotować spaghetti z kurczakiem:
Zaczynamy od nastawienia wody w dużym garnku do gotowania makaronu.
W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski.
Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Do gotującej się i dobrze osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente, według opisu na opakowaniu.
Patelnię rozgrzewamy i na oliwie przesmażamy zamarynowanego kurczaka.
Mleko rozrabiamy z mąką.
Do przesmażonego kurczaka wlewamy mleko z mąką i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron łączymy z gorącym sosem i nakładamy na talerze.
Podajemy z płatkami sera i listkami bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 509 kcal (1 porcja)
białka (B): 35,2 g
tłuszcze (T): 6,6 g
węglowodany (W): 75,1 g
******
Udostępnij na:
Komentarze