Przekąska z ciasta francuskiego ze szparagami
Dzisiaj zapraszam Was na szybciutką przekąskę/przystawkę z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, które uwielbiam, wędzoną szynką i mozzarellą.
W lodówce mam czasami płat ciasta francuskiego, szparagi w maju jem nałogowo, bo są tylko raz w roku, szynka i mozzarella też raczej są u mnie w lodówce, oczywiście świeże zioła w doniczce mam przez cały rok.
Szybka, banalnie prosta przystawka, kilka prostych, dostępnych składników i mamy pomysł na “małe co nieco”.
Przystawka idealna na przekąskę, dla niespodziewanych gości czy nawet małe, domowe przyjęcie.
A jaki jest Wasz niezawodny sposób na niespodziewanych gości?
Składniki na przekąskę z ciasta francuskiego ze szparagami:
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 3-4 zielone szparagi
- kilka plastrów wędzonej szynki
- kulka mozzarelli
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia
- nieco oliwy/oleju do smarowania ciasta
Jak przygotować przekąskę z ciasta francuskiego ze szparagami:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę (najlepiej zgiąć szparaga, trzymając za oba końce, sam się złamie w odpowiednim miejscu) wrzucamy na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze ukośne kawałki.
Ciasto francuskie kroimy nożem lub radełkiem na kwadraty o boku ok. 8 cm.
Na środku ciasta układamy po plastrze szynki wędzonej, kilka kawałków pokrojonego szparaga i kawałki mozzarelli, którą urywamy palcami.
Brzegi ciasta smarujemy oliwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 20 minut aż ciasto się zarumieni, a ser zapiecze.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo mielonym pieprzem i przybieramy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze