Drożdżówki z rabarbarem
Nie wyobrażam sobie wypieków bez rabarbaru i zawsze w sezonie staram się przygotować choć jedno-dwa ciasta z nim.
Kilka dni temu pokazywałam Wam przepis na rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką, w ubiegłym roku mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, które jest obłędnie smaczne, wcześniej prosty placek z rabarbarem i migdałową kruszonką czy waniliowe muffiny z rabarbarem, a dzisiaj drożdżówki.
Przygotowałam sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, która dosładza i łagodzi kwaskowatość rabarbaru.
Połączenie kwaśnego i słodkiego jest według mnie jednym z najlepszych połączeń i często wykorzystuję je nie tylko w słodkich wypiekach, ale i w daniach głównych.
Takie drożdżówki to idealny pomysł na majówkę, na wypad za miasto, na piknik na kocu, na wyjazd nad jezioro czy nad morze.
Zapakowane w pudełko czy papierową torebkę będą także wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a także na przekąskę w domu ze szklaneczką zimnego mleka czy ciepłego kakao.
Przygotujcie takie słodkie bułki dzisiaj dla swoich mam – a wszystkim mamom życzę wspaniałego Dnia Matki! (i sobie również!)
Składniki na drożdżówki z rabarbarem (ok. 15-18 średnich drożdżówek):
ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
kruszonka:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
dodatkowo:
- rozmącone jajko do smarowania drożdżówek
- ok. 500 g rabarbaru
Jak przygotować drożdżówki z rabarbarem:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto – powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Większą szklanką lub małą miseczką wykrawamy kółka, które lekko w dłoniach rozciągamy, aby uzyskać podłużny kształt.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło i cukier rozcieramy między palcami aż do uzyskania okruchów.
Wstawiamy do lodówki na czas podrastania bułek.
Gdy bułki podrosną na środku, dnem szklanki, odciskamy wgłębienie, w którym układamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Brzeg drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Proszę o przepisy
Przepisy w niedługim czasie pojawią się na blogu, bo niestety muszę ręcznie przenosić ze starej domeny. Proszę o cierpliwość:)