Rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką
Uwielbiam rabarbar i co roku musi być przygotowany z niego obowiązkowo kompot i ciasto.
Dla mnie must have jest także rabarbar zapiekany pod kruszonką, bo uwielbiam połączenia kwaśnego i słodkiego smaku, które świetnie się uzupełniają.
Dzisiaj najprostsza wersja – sam rabarbar zapiekany pod kruszonką, ale można dodać do niego, np. truskawki – także pyszne połączenie.
Składniki na rabarbar zapiekany pod owsianką kruszonką:
- ok. 1 kg rabarbaru
- 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
- 1/2 szkl. płatków owsianych całych
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Jak przygotować rabarbar zapiekany pod owsianką kruszonką:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry, ok. 1-1,5 cm.
Układamy w kokilkach lub dużym naczyniu żaroodpornym.
Z mąki, płatków, cukru, soli, cynamonu i masła robimy kruszonkę, rozcierając masło i resztę składników między palcami, aż uzyskamy okruchy wielkości mniej więcej ziarna grochu.
Powstałą kruszonką posypujemy rabarbar.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze