Przyprawa do dyni - pumpkin spice
Uwielbiam dynię.
Uwielbiam także ciasta i desery z dodatkiem dyni, stąd moja propozycja na przygotowanie bardzo aromatycznej, korzennej mieszanki przypraw.
Najlepiej jest użyć całych, nie mielonych przypraw korzennych, ponieważ są o wiele bardziej aromatyczne i dłużej zachowają swój zapach i właściwości rozgrzewające.
Mieszanki możecie przygotować więcej, ważne jest, aby zachować proporcje, które podaję poniżej.
W tym celu najlepiej ucierać przyprawy pojedynczo w moździerzu, a na koniec wszystkie razem wymieszać, dodając uprzednio startą na tarce gałkę muszkatołową oraz mielony imbir.
Przyprawa ta idealnie pasuje do ciast i deserów z dyni, do słodkich potraw, ale także do placuszków i naleśników dyniowych, czy kawy dyniowej, sprawdzi się także do potraw chińskich, a także do ciast marchewkowych.
Składniki na przyprawę do dyni – pumpkin spice:
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- spora szczypta kardamonu
Jak przygotować przyprawę do dyni – pumpkin spice:
Jeżeli używacie całych przypraw, tak jak ja, to przekładamy je do moździerza i ucieramy aż do uzyskania proszku.
Dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową oraz mielony imbir.
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do zamykanego słoiczka.
Mieszanka przypraw jest gotowa do użycia.
Udostępnij na:
Komentarze